Π.Ο.Λ.: Ερωτήματα για τον έλεγχο επιβίβασης στα πλοία από στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Main Posts Background Image

Main Posts Background Image

15 Ιουλίου 2021

Π.Ο.Λ.: Ερωτήματα για τον έλεγχο επιβίβασης στα πλοία από στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 


Πολλά ερωτήματα προκαλεί τόσο στους συναδέλφους όσο και στην Ομοσπονδία μας η σημερινή απόφαση του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη με την οποία ΄΄το Λιμενικό αναλαμβάνει τον έλεγχο της επιβίβασης στα πλοία΄΄.

Και τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα , δηλαδή από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τώρα οι Λιμενικοί δεν ήταν αυτοί που είχαν επωμιστεί το δύσκολο έργο του ελέγχου των ταξιδιωτών κατά την επιβίβαση τους στα πλοία αλλά και τους διαρκείς ελέγχους εν πλω για την τήρηση των μέτρων κατά του covid 19;

Σε μία καλοκαιρινή περίοδο ιδιαίτερα ΄΄ φορτωμένη ΄΄, με τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να εργάζονται αδιάλειπτα, με υπερβάλλοντα ζήλο ,σε όλα τα λιμάνια της πατρίδας μας και χωρίς άδειες στις περισσότερες νησιωτικές υπηρεσίες, θα φάνταζε τουλάχιστον υπερβολικό αν θα έπρεπε να αναλάβουμε και το κομμάτι ελέγχου που  αποτελεί υποχρέωση των εταιριών όπως προβλέπει ,μάλιστα και η πρόσφατη ΚΥΑ για τη διενέργεια ελέγχων σε πλοία και αεροπλάνα.

Πιθανώς σε αυτή τη περίπτωση έχουν ξεχαστεί τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ΚΔΝΔ), όπου την πλήρη ευθύνη για τους ελέγχους την έχει ο Πλοίαρχος 

κατ΄επέκταση η πλοιοκτήτρια εταιρία και το πλήρωμα του πλοίου.

Συνεπάγεται πως το στέλεχος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ θα κληθεί να παρέμβει μόνο αν ο πολίτης δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του πληρώματος του πλοίου και όχι για να ελέγχει τα πιστοποιητικά .   

Αν πραγματικά συμβεί αυτό να αναμένουμε κάτι ανάλογο και για τους συναδέλφους Αστυνομικούς σε αεροπλάνα ,τρένα ,KTEΛ και μέσα μαζικής μεταφοράς όπου χιλιάδες συνάνθρωπων μας ταξιδεύουν καθημερινά; 

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και η χθεσινή  διευκρινιστική διαταγή του ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ  (εδώ) σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ θα κάνουν τον έλεγχο των πιστοποιητικών βάσει εφαρμογής που θα κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα και θα σκανάρουν τα πιστοποιητικά των πολιτών !!!

Τα δύο αυτά έτη της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας οι συνάδελφοι συχνά έχουν έρθει στη δύσκολη θέση να επιβάλουν κυρώσεις σε συνανθρώπους μας γιατί δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας για τον covid-19 και επειδή δεν εφάρμοζαν τους κανόνες  περιορισμού κυκλοφορίας όπως αυτοί καθορίζονταν από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ,πολλές φορές , τα στελέχη το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έγιναν το εξιλαστήριο θύμα αντίδρασης των πολιτών προκαλώντας σε όλους μας το αίσθημα της αδικίας καθώς καλούμαστε να διαδραματίσουμε έναν ΄΄ άχαρο ΄΄ ρόλο ο οποίος έρχεται σε αντιδιαστολή με τη προσφορά μας και το σημαντικό έργο που επιτελούμε.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει από σήμερα θεωρούμε εύλογο πως πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις στα ερωτήματά που τίθενται και ευελπιστούμε ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να επωμιστούμε καθήκοντα των πληρωμάτων των πλοιοκτητριών εταιριών ούτε φυσικά να αναλάβουμε ρόλο υγειονομικού προσωπικού που θα ελέγχει και θα καταγράφει πιστοποιητικά και έγγραφα υγείας των ταξιδιωτών.

Η Π.Ο.Λ. θα συνεχίσει να αναδεικνύει το έργο που επιτελούν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχοντας ως απώτερο σκοπό την διατήρηση του κύρους και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων σε ένα σώμα που έχει  καταστεί ως κορωνίδα ασφαλείας στη παγκόσμια συνείδηση .


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.


Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage